KEK PISANG

Saturday, June 13, 2015

BUBUR JAGUNG BERSAGU

 Bubur jagung & jagung rebus





BUBUR JAGUNG BERSAGU
oleh  :  zaralovebaking..



Bahan-bahan :

3  batang  jagung yang dihiris  (anggaran 300 gm dan lebih sikit)
3  sudu besar  sagu biji halus atau kasar
4  cawan  air
2  cawan  santan pekat
3  keping  gula melaka atau gula merah secukupnya (kemanisan ikut citarasa)
2  helai  daun pandan, disimpul
secubit garam


Cara-cara :

1.  Masak gula melaka/gula merah dengan 1 cawan air sehingga gula larut kemudian ditapiskan.

2.  Di dalam periuk lain, rebus isi jagung dengan 3 cawan air sehingga separuh empuk.  Cuci biji sagu di dalam tapisan kemudian masukkan ke dalam periuk berisi jagung tadi.  Masak sehingga biji sagu menjadi separa jernih.

3.  Akhir sekali masukkan santan, air gula yang ditapis tadi, daun pandan dan garam.  Masak sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau agar santan tidak pecah.  Padamkan api bila nampak sagu biji kelihatan jernih sepenuhnya.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment