KEK PISANG

Monday, June 1, 2015

NASI MENTEGA KISMIS (CMG)








NASI MENTEGA KISMIS
sumber  :  DapurTanpaSempadan ; thanks..sedap



Bahan-bahan :

   4  cawan  beras basmathi  (rendam 30 minit & toskan)
   5  cawan  air
   1  cawan  susu sejat IDEAL
   1  kiub pati ayam Maggi/Knorr (optional)
   2  sudu makan  mentega
1/3  cawan  kismis  (1 kotak kecil =  42.5 gm)
Garam secukup rasa


Bahan tumis :

1  biji  bawang besar  (dipotong dadu)
2  ulas  bawang putih  (dihiris)
1  batang  serai  (dititik)
1  helai  daun pandan  (disimpul)
1  inci  halia  (dihiris nipis)
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga


Hiasan :  daun bawang/daun sup (dihiris) & bawang goreng


Cara Memasak :

     Di dalam kuali, cairkan mentega kemudian masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga harum.  Masukkan beras dan kacau mesra.  Masak selama 1-2 minit.  Masukkan kiub pati ayam (hancurkan - jika guna) dan gaul rata.
     Tutup api dan alihkan beras ke dalam rice cooker, tuangkan air dan susu.  Kacau rata.  Tambahkan garam secukup rasa dan tanak seperti biasa.  Bila hampir kering, taburkan kismis dan biarkan nasi betul-betul masak.  Gaulkan dengan chopstick.  Biarkan sebentar dan tutupkan suis rice cooker agar nasi tidak terlalu berkerak.
     Taburkan dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk-pauk kegemaran.

No comments:

Post a Comment