KEK PISANG

Monday, June 1, 2015

AYAM MASAK KURMA







AYAM MASAK KURMA
Oleh  :  zaralovebaking ; ...



Bahan-bahan :

1  ekor  ayam  (dipotong-potong sederhana kecil)
5  sudu besar  rempah kurma
3  biji  ubi kentang  (dipotong 4)
1  labu  bawang besar  (dipotong 4)
2  biji  lada merah  (dipotong 2)
2  cawan  santan pekat dari 1 biji kelapa
1  biji  limau nipis  (diambil jusnya)
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa


Bahan Menumis :

5  ulas  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *
3  cm  halia *  (* dihiris)
3  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
1  batang  kulit kayu manis
3  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/periuk.  Tumiskan bahan tumis hingga wangi.
2.  Masukkan rempah kurma (bancuh dengan sedikit air jadikan pes) dan kacau rata hingga naik minyak.
3.  Masukkan santan dan kacau rata.  Biarkan mendidih.
4.  Masukkan ayam dan kentang.  Biarkan hingga mendidih dan pekat serta ayam dan kentang empuk.
5.  Masukkan garam dan jus limau.  Perlahan api.  Sentiasalah dikacau agar santan tidak pecah.
6.  Masukkan cili merah, bawang besar yang sudah dipotong dan biarkan hingga pekat seketika.
7.  Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment