Monday, June 1, 2015
AYAM MASAK KURMA
AYAM MASAK KURMA
Oleh : zaralovebaking ; ...
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong-potong sederhana kecil)
5 sudu besar rempah kurma
3 biji ubi kentang (dipotong 4)
1 labu bawang besar (dipotong 4)
2 biji lada merah (dipotong 2)
2 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan Menumis :
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
3 cm halia * (* dihiris)
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/periuk. Tumiskan bahan tumis hingga wangi.
2. Masukkan rempah kurma (bancuh dengan sedikit air jadikan pes) dan kacau rata hingga naik minyak.
3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan hingga mendidih dan pekat serta ayam dan kentang empuk.
5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahan api. Sentiasalah dikacau agar santan tidak pecah.
6. Masukkan cili merah, bawang besar yang sudah dipotong dan biarkan hingga pekat seketika.
7. Tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment