KEK PISANG

Wednesday, June 10, 2015

SAMBAL KICAP AYAM







SAMBAL KICAP AYAM
sumber  :  buku resipi Chef Hanieliza



Bahan-bahan :

500  gm  ayam
    6  biji  cendawan butang  (dihiris)
    5  sudu besar  kicap
    2  sudu besar  sos tomato
    3  sudu besar  minyak masak
Garam (sekiranya perlu)


Bahan Kisar :

 15  tangkai  cili kering
   5  ulas  bawang merah
   1  labu  bawang besar
   3  ulas  bawang putih
1/2  cawan  air


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh dan toskan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi dan garing.
3.  Masukkan ayam, cendawan butang dan kacau.  Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4.  Masukkan sos tomato dan kicap.
5.  Masak sehingga naik minyak.
6.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment