KEK PISANG

Wednesday, May 31, 2017

IKAN MASAK CUKA...









IKAN MASAK CUKA
rujukan :    Fiza's Cooking...



Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan selar kuning  -  disiang, cuci bersih & toskan  (resipi asal guna ikan siakap saiz sederhana)
1/2  sudu kecil  garam
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
1  labu  bawang besar  -  potong baji@wedges
2  ulas  bawang putih  -  hiris
1/2  inci  halia  -  hiris
2  biji  cili merah  -  hiris serong
5-7  biji  cili padi
1/2  sudu kecil  biji sawi
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
400  ml  air
3  sudu besar  cuka makan
1/2  batang  lobak merah  -  hiris seperti batang mancis
1/2  batang  timun  -  hiris seperti batang mancis  (buang bahagian empulor)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan yang telah dilumurkan garam dan serbuk kunyit sehingga masak dan sedikit garing.  Ketepikan.

2.  Buangkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga terbit bau.

3.  Masukkan cili merah, cili padi, biji sawi dan serbuk kunyit.  Goreng seketika.  Masukkan air dan cuka makan dan biarkan sehingga mendidih.

4.  Masukkan garam dan gula secukupnya, lobak merah dan ikan yang telah digoreng tadi.

5.  Biarkan mereneh sekejap (supaya rasa masam-masam kuah meresap pada isi ikan) dan akhir sekali masukkan timun.  Masak seketika kemudian bolehlah dihidangkan...

No comments:

Post a Comment