KEK PISANG

Wednesday, May 24, 2017

MUFFIN PISANG...









MUFFIN PISANG
rujukan :    Surianti Ramli...




Bahan-Bahan :   (10 biji)

5  biji  pisang emas  -  dilecek
1 1/2  cawan  tepung gandum *
1  sudu teh  baking powder *
1  sudu teh  soda bikarbonat *
1/2  cawan  gula perang
1  sudu teh  esen pisang
1/3  cawan  minyak jagung
1/3  cawan  susu segar
1  biji  telur gred A/B
1/2  cawan  chocolate chip atau chocolate rice (pilih ikut suka)
Badam cincang untuk hiasan di atas muffin , jika suka


Cara-Cara :

1.  Satukan dan ayak bahan-bahan bertanda (*).  Ketepikan.

2.  Di dalam mangkuk besar, satukan gula perang, minyak jagung, susu segar, telur, esen pisang dan pisang lecek.  Kacau rata menggunakan senduk/spatula ataupun whisk tangan sekejap sahaja.

3.  Kemudian gaulkan dengan bahan-bahan ayak tadi dan masukkan chocolate chip atau chocolate rice dan gaul sehingga rata.  Jangan terlebih gaul nanti muffin menjadi keras setelah siap dibakar.

4.  Sediakan loyang muffin, letakkan cawan kertas.  Sudukan adunan sehingga memenuhi 3/4 cawan kertas.

5.  Taburkan badam cincang.  Bakar selama 23 minit pada suhu 180'C atau sehingga masak sepenuhnya, (panaskan oven terlebih dulu sebelum memasukkan muffin di dalam oven)...

No comments:

Post a Comment