KEK PISANG

Sunday, May 7, 2017

TAUGEH TUMIS IKAN MASIN...









TAUGEH TUMIS IKAN MASIN




Bahan-Bahan :

300  gm  taugeh
3  keping  tauhu keras
1  ikat  kucai  -  potong pendek
1  biji  bawang besar  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dicincang halus
1  biji  cili merah  -  dihiris
1  sudu besar  sos tiram
Hirisan ikan Malong masin secukupnya (ikut citarasa)
Sos ikan secukupnya
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Taugeh dicuci bersih dan toskan.  Tauhu dipotong kiub dan digoreng hingga kekuningan, angkat dan ketepikan.  Ikan masin direndam selama 15 minit, toskan kemudian digoreng hingga masak tetapi jangan sampai garing.  Ketepikan.

2.  Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga berbau harum.  Masukkan cili merah, kacau rata.  Tambahkan sos tiram dan ikan masin goreng tadi, gaul rata dan tuangkan sedikit air.

3.  Masukkan tauhu yang digoreng tadi dan taugeh.  Kacau dan masak dengan api kecil hingga taugeh lembut sedikit.  Tambahkan kucai, kacau dan perasakan dengan sos ikan secukup rasa.  Masak sekejap dan tutup api.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment