KEK PISANG

Tuesday, May 30, 2017

KARI AYAM MELAKA...









KARI AYAM MELAKA
rujukan :    buku masakan dengan sedikit olahan...



Bahan A :

1/2  ekor  ayam  -  potong kecil, cuci bersih & toskan  (resipi asal guna 6 ketul ayam)
4  sudu makan  serbuk rempah kari daging  -  dibancuh dengan sedikit air
2  sudu makan  cili kering  -  dikisar
1  keping  asam gelugur
2  biji  ubi kentang  -  dibelah 4 setiap sebiji
2  cawan  santan
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan B :  (Dikisar)

1  biji  bawang besar
3  ulas  bawang putih
1  biji  buah keras
1  batang  serai
1  inci  halia
1  inci  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumis bahan B, cili kering dan rempah kari daging sehingga garing.

2.  Masukkan ubi kentang dan santan.  Kacau selalu agar tidak pecah minyak.  Masak sehingga ubi kentang empuk.  (Boleh juga direbus ubi kentang hingga empuk dulu).

3.  Masukkan ayam dan asam gelugur.  Masak sehingga mendidih dan ayam empuk.

4.  Masukkan garam dan gula secukupnya.  Kacau seketika.

5.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment