KEK PISANG

Friday, May 19, 2017

RENDANG AYAM...







RENDANG AYAM



*** Rasanya yang pedas, sesuai dimakan bersama nasi, lemang atau ketupat...




Bahan-Bahan :  (6-8 orang)

1  ekor  ayam  -  dipotong kecil-kecil, cuci bersih & toskan
1  paket  rempah rendang jenama Adabi
2  cawan  santan pekat
1/4  cawan  air asam jawa
2-3  sudu besar  kerisik
Garam & gula secukupnya
Sedikit minyak masak


Bahan Dikisar Halus :

2  biji  bawang besar
15  tangkai  cili kering -  direndam seketika
2  ulas  bawang putih
4-5  batang  serai
2  cm  halia


Bahan Dimayang Halus :

2  helai  daun limau purut
1  helai  daun kunyit


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak dalam kuali.  Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.

2.  Masukkan rempah rendang, tumis lagi sehingga naik bau.

3.  Masukkan ayam, kacau 2-3 minit.  Kemudian masukkan santan, masak sehingga ayam empuk dan kuah pekat.

4.  Apabila hampir pekat dan ayam telah lembut, masukkan garam, gula secukup rasa, kerisik, air asam jawa dan juga bahan yang dimayang.

5.  Teruskan memasak sehingga kuah agak pekat.




 TUMIS/GORENG TAUGE

No comments:

Post a Comment