KEK PISANG

Sunday, May 28, 2017

RESIPI PUTERI AYU...









RESIPI PUTERI AYU
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :   (17 biji)

1  biji  telur gred A  (jika guna B =  2 biji)
80  gm  gula kastor
80  ml  pati santan
1/2  sudu teh  pes pandan
1/2  sudu teh  ovallate
90  gm  tepung gandum *
1/2  sudu besar  tepung ubi *  (* disatukan & diayak)


Gaul rata :

1  cawan  kelapa parut putih
1  sudu besar  tepung jagung
1/4  sudu teh  garam halus


Cara-Cara :

1.  Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 sudu teh parutan kelapa dan tekan sampai padat.  Ketepikan.

2.  Putar gula dan ovallate sehingga rata.  Masukkan telur dan putar sehingga kembang.  Masukkan pes pandan dan gaul rata.  Perlahankan speed mixer, masukkan tepung berselang-seli dengan santan sehingga habis.  Gaul sehingga sebati dengan spatula.

3.  Sudukan ke dalam acuan yang telah diisikan dengan kelapa tadi.  (saya masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam acuan yang telah diisikan kelapa).  Kukus di atas air mendidih selama 15 minit menggunakan api sederhana besar.  (Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu).  Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan kuih dari acuan.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment