KEK PISANG

Wednesday, May 24, 2017

IKAN SEPAT MASIN MASAK ASAM...








IKAN SEPAT MASIN MASAK ASAM
rujukan :    RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan sepat masin  -  dipotong dua atau tiga
1  biji  bawang besar  -  dihiris bulat
2  biji  bawang merah  -  dicincang
2  ulas  bawang putih  -  dicincang
2  cm  halia muda  -  dihiris memanjang
1  tangkai  bunga kantan  -  dibelah 4  (resipi asal tak letak)
6-8  biji  cili padi  -  dibelah hujung cili  (saya guna cili merah - dihiris)
3  sudu besar  air asam jawa
1  sudu besar  sos cili
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan masin dan toskan.
2.  Panaskan minyak, goreng ikan masin hingga garing dan ketepikan.
3.  Keluarkan minyak tinggalkan sedikit untuk menumis.
4.  Tumiskan bawang merah, bawang putih cincang, halia bersama bunga kantan hingga wangi.
5.  Masukkan cili, hirisan bawang besar, sos cili dan air asam jawa.  Kacau sebati.
6.  Kemudian masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi.  Kacau sebati.
7.  Sesuaikan rasa dengan sedikit garam dan gula secukupnya.
8.  Angkat dan hidangkan...

Keistemewaan :  Masin dan pedas membuka selera makan...

No comments:

Post a Comment