KEK PISANG

Sunday, May 28, 2017

RESIPI AYAM BUTTERMILK...









RESIPI AYAM BUTTERMILK




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  potong kecil-kecil
4  sudu besar  mentega
1/2  biji  bawang besar Holland atau bawang besar biasa  -  potong dadu
3  ulas  bawang putih  -  cincang halus
1  sudu besar  cili merah   -  cincang
2  biji  cili padi  -  cincang
2  pelepah  daun kari
2  keping  cheese cheddar
230  ml  susu cair  -  ikut kepekatan disukai
Sedikit serbuk perasa pati ayam Knorr  -  optional
Garam & gula secukupnya
Serbuk lada hitam


Bahan Perap :

1  sudu teh  garam
1/2  sudu besar  gula
2  sudu teh  serbuk kari ayam/daging
1  sudu besar  tepung gandum
1  biji  telur


Cara Memasak :

1.  Perapkan ayam dengan bahan perap selama 1 jam atau lebih.  Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan kuali dengan mentega hingga cair dan tumiskan bawang putih, cili merah, cili padi dan daun kari sehingga naik bau.

3.  Masukkan susu cair dan bawang besar dan masak sehingga mendidih.  Masukkan pula cheese cheddar.  Masukkan serbuk perasa pati ayam Knorr, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.

4.  Masukkan ayam yang digoreng tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya.  Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.

No comments:

Post a Comment