KEK PISANG

Sunday, January 28, 2018

AYAM MASAK ASAM PEDAS...









AYAM MASAK ASAM PEDAS
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong kecil
1  batang  serai  ~  dititik
1  biji  kentang  ~  kupas kulit & dipotong 6  (tambahan)
Daun kesum secukupnya
1  tangkai  bunga kantan  ~  dibelah 5
Air asam jawa  (50 gm  asam jawa  +  1  cawan air)
3  cawan  air
Sedikit lada hitam  ~  tumbuk kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

35  tangkai  cili kering  ~  gunting, rendam & toskan
7  ulas  bawang merah
5  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
Sebesar saiz ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.

2.  Masukkan ayam, kentang, bunga kantan, daun kesum.  Gaul sebati dan tutup periuk/kuali sehingga ayam agak mengecut dan kentang sedikit lembut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam, gula dan lada hitam.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali, tutup periuk/kuali dan tunggu sehingga ayam dan kentang empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang diingini.

5.  Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment