KEK PISANG

Saturday, January 20, 2018

SIRA LABU...









SIRA LABU@
MANISAN DARI KELANTAN
rujukan :    Azie Kitchen...



Bahan-Bahan :

1/4  biji  labu  ~  buang kulit & potong ikut suka
Segenggam gula pasir
Secubit garam
1  helai  daun pandan  ~  dipotong-potong
Sedikit air kapur


Cara-Cara :

1.  Labu yang dibersihkan direndam dalam air kapur seketika.  Masukkan potongan daun pandan ke dalam periuk dan susun labu di atasnya.

2.  Taburkan gula pasir agak-agak kemanisan yang disukai.  (Saya guna dalam segenggam gula pasir).  Kalau labu banyak lapis, taburkan gula pasir pada setiap lapis.

3.  Jerangkan di atas dapur dengan api yang perlahan.  Labu akan mengeluarkan air sendiri tapi jika nampak terlalu kering, bolehlah dimasukkan sedikit air sebelum dimasak di atas dapur.

4.  Bila labu dah empuk dan air gula telah berkilat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment