KEK PISANG

Saturday, January 27, 2018

IKAN SIAKAP MASAK KARI...









IKAN SIAKAP MASAK KARI
rujukan :    salamisimon1...



Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap  (800 gm)  ~  bersihkan & potong 4
2  cawan  santan pekat
1  cawan  air
5  sudu besar  serbuk kari ikan
2  biji  tomato  ~  belah 2  (tak letak, tiada stok)
2  biji  cili hijau  ~  belah 2 tak putus
1  biji  cili merah  ~  belah 2 tak putus
2  pelepah  daun kari  ~  lurutkan daunnya
1  sudu besar  pati asam jawa
Garam, gula & perasa pilihan secukupnya
Minyak masak


Bahan Kisar :

10  biji  cili kering  ~  rendam seketika
5  ulas  bawang putih
7  biji  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya untuk menumis bahan kisar.  Tumis sehingga pecah minyak.
2.  Perlahankan api dan masukkan serbuk kari ikan dan daun kari.
3.  Gaul rata dan tambahkan 1 cawan air serta pati asam jawa.  Biarkan mendidih.
4.  Masukkan santan pekat dan apabila kuah mula mendidih sekali lagi, masukkan ikan siakap.
5.  Jangan masak terlalu lama kerana ikan siakap sangat lembut.  Berhati-hati ketika membalikkan ikan siakap supaya tidak pecah.  Masak diantara 5-7 minit.
6.  Masukkan garam, gula, perasa pilihan secukupnya.  Masukkan tomato, cili hijau dan cili merah.  Setelah santan pekat dan kelihatan naik minyak, tutup api dapur dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment