KEK PISANG

Saturday, January 13, 2018

KOLAK KELADI...








KOLAK KELADI/YAM PORRIDGE
sumber :    Dari Dapur Chef Selebriti 'Chef Norzailina Nordin'...



Bahan-Bahan :

500  gm  keladi  ~  didadu 2m
600  ml  santan  ~  dari sebiji kelapa
1  helai  daun pandan  ~  disimpul
30  gm  sagu hijau atau putih
90  gm  gula pasir atau gula merah
1/2  sudu kecil  garam


Cara-Cara :

1.  Kukus keladi sehingga empuk.  Rebus sagu hijau/putih dan air sehingga kembang.  Toskan dan rendam di dalam air.

2.  Di dalam periuk, jerang santan dan daun pandan.

3.  Masukkan gula dan garam.

4.  Masukkan keladi dan sagu yang ditoskan.  Kacau sehingga mendidih kemudian angkat...

 
 


No comments:

Post a Comment