KEK PISANG

Sunday, January 14, 2018

KASWI PANDAN...








KASWI PANDAN
rujukan :    Chef Norzailina Nordin...
menghasil :   16 pcs, saiz besar...



Bahan-Bahan :

3/4  cawan  gula pasir
1  cawan  air
2  cawan  tepung gandum
1/2  cawan  tepung ubi
1/2  sudu kecil  air kapur
6  helai  daun pandan, dikisar dengan 250ml air & ditapis
Kelapa parut putih secukupnya, dicampur sedikit garam & dikukus seketika  (hidangan)


Cara-Cara :

1.  Masak gula pasir dan air sehingga gula larut.  Tapiskan dan biar sejuk.
2.  Satukan tepung gandum, tepung ubi dan jus pandan.
3.  Masukkan air kapur dan air gula.  Apabila sebati, tapiskan.
4.  Tuangkan ke dalam acuan kecil yang dilengser minyak.
5.  Kukus selama 15-18 minit atau sehingga masak.
6.  Hidangkan dengan kelapa parut...

 


No comments:

Post a Comment