KEK PISANG

Friday, January 12, 2018

NASI LEMAK SAMBAL IKAN BILIS...










NASI LEMAK SAMBAL IKAN BILIS
rujukan :    Fiza's Cooking...



Bahan Nasi Lemak :

3  cawan  beras  ~  dibasuh & toskan
4 1/2  cawan  air yang bercampur dengan santan  (3 cawan air & 1 1/2 cawan santan)
2  cm  halia  ~  dihiris nipis
1  batang  serai  ~  diketuk
2  ulas  bawang merah  ~  dihiris
1  sudu teh  lada hitam biji
2  helai  daun pandan  ~  disiat & disimpul
1  sudu teh  garam


Bahan Sambal Tumis Ikan Bilis :

100  gm  ikan bilis  ~  dibersihkan & digoreng
1/2  cawan  air asam jawa
1/2  cawan  minyak masak
Garam & gula secukup rasa  (sesuaikan dengan ikan bilis yang masin)


Bahan Kisar :

Sedikit ikan bilis  ~  dibersihkan
15  tangkai  cili kering  ~  direbus
2  labu  bawang besar
1/2  inci  belacan


Cara Penyediaan :

1.  Nasi Lemak :   Masukkan beras yang telah dicuci bersih ke dalam periuk nasi elektrik, diikuti dengan santan bercampur air dan garam.

2.  Kemudian masukkan daun pandan, halia, serai, bawang merah dan lada hitam biji.  Kacau sekali lalu dan tutup periuk.  'ONKAN'  suis periuk nasi dan masak seperti nasi biasa.

3.  Sambal Tumis Ikan Bilis :   Rebus cili kering sehingga benar-benar kembang dan toskan.  Kisar bersama bahan kisar lain.

4.  Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.

5.  Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.  Renihkan lagi.

6.  Bila sambal telah pekat, bolehlah masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi atau hidangkan berasingan dengan nasi lemak.

7.  Setelah nasi masak, bolehlah dihidangkan dengan telur rebus, sambal ikan bilis, timun dan kacang goreng...

No comments:

Post a Comment