KEK PISANG

Wednesday, January 17, 2018









GULAI LEMAK CILI API
IKAN KELI SALAI




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan keli yang sudah siap disalai
2  batang  serai  ~  dititik
1  helai  daun kunyit  ~  di carik-carik
2  kotak kecil  santan pekat
2  kotak kecil  air  (sukat guna kotak santan yang sama)
2  keping  asam gelugur
Garam & serbuk perasa secukupnya


Bahan Tumbuk Lumat :

Segenggam cili api
2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

Masukkan bahan tumbuk lumat dan sedikit air ke dalam periuk.  Masak sehingga airnya kering.  Masukkan santan pekat dan air.  Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain.  Masak sehingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment