KEK PISANG

Thursday, December 6, 2018

APPLE PIE...








RESIPI APPLE PIE




Bahan-Bahan :

Puff pastry secukupnya
1  biji  kuning telur  ~  untuk disapu atas puff


Bahan Inti :

4  biji  epal hijau Granny Smith  ~  buang kulit & potong dadu kecil
1/2  cawan  gula perang atau secukup manis yang disukai
Sedikit garam
1  sudu besar  tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
1  biji  lemon  ~  perah ambil jusnya
Parutan dari 1 biji lemon
Sedikit kranberi kering 
1  sudu teh  serbuk kulit kayu manis


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan inti kecuali tepung jagung.  Masak sehingga gula cair dan air/jus dari apple keluar.  Biarkan seketika anggaran dalam 10 minit.

2.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak sehingga pekat.  Kacau-kacau selalu agar ianya tidak hangit.

3.  Isikan ke dalam kulit pastry.  Lipatkan pastry dan tekankan keliling pastry dengan garfu agar inti tidak terkeluar ketika dibakar.  Kelarkan sedikit bahagian atas pastry dengan pisau kemudian sapukan kuning telur dan bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan pada suhu 200'C.  (boleh 'ON' kan kipas jika ada untuk pembakaran sekata)...




No comments:

Post a Comment