KEK PISANG

Sunday, December 30, 2018

TUMIS TERUNG...








TUMIS TERUNG CILI PADI
IKAN BILIS
sumber :    Majalah RASA Disember 2018...




Bahan-Bahan :

4  biji  terung panjang  ~  buang sedikit kulit, belah & potong
Garam & gula secukup rasa
1/2  sudu makan  air asam jawa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng & menumis


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
Segenggam ikan bilis atau udang kering, ikut citarasa
2  biji  cili merah
8  biji  cili padi


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak, goreng terung, kemudian angkat dan ketepikan.
2.  Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3.  Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
4.  Masukkan air asam jawa, kacau lagi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5.  Setelah cukup rasa masukkan terung goreng tadi dan gaul rata.
6.  Tutup api dan terung sedia dihidangkan.




No comments:

Post a Comment