KEK PISANG

Tuesday, December 11, 2018

KARI IKAN TANPA SANTAN...








KARI IKAN TANPA SANTAN
sumber :    MyResipi.com




Bahan-Bahan :

5  ekor  ikan kembung sederhana besar atau ikan pilihan
3  sudu besar  rempah kari Cap Babas
5  biji  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *  ( * ditumbuk lumat )
2  biji  bawang besar **
3  biji  cili hijau **  ( ** dimesin halus )

3  biji  bawang merah #
2  ulas  bawang putih #  ( # dihiris )
Air asam jawa secukupnya untuk kuah
1  biji  tomato  ~  belah 4
4  biji  bendi
2  biji  cili hijau  ~  belah 2
Sedikit daun bawang & daun sup  ~  potong 2 cm panjang
Garam & gula secukup rasa
1  sudu kecil halba campur
2  tangkai  daun kari
Minyak masak




Cara Memasak :

1.  Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris dicampur dengan halba campur dan daun kari sehingga kekuningan.

2.  Masukkan rempah kari yang ditambah dengan bawang yang telah ditumbuk serta ditambah air dan sedikit air asam jawa.  Masak sehingga pecah minyak.

3.  Setelah pecah minyak, masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dimesin halus tadi.

4.  Masukkan bendi dan setelah bendi empuk, masukkan air asam jawa secukupnya.

5.  Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, tomato, garam dan gula secukup rasa.

6.  Akhir sekali apabila ikan dah masak, masukkan daun sup dan daun bawang serta cili hijau yang dibelah dua.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...




No comments:

Post a Comment