KEK PISANG

Saturday, December 29, 2018

NASI TOMATO...







AYAM MASAK MERAH
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan A :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12
Garam & serbuk kunyit secukupnya untuk menggoreng ayam
2  batang  serai  ~  dititik
1  labu  bawang besar  ~  potong bulat
1  tin kecil  kacang peas  (tak letak)
1  sudu besar  hirisan gula Melaka


Bahan B :  (Dikisar)

5  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
3  cm  halia
10  tangkai  cili kering  ~  rebus hingga lembut & toskan
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram


Cara Memasak :

1.  Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit.  Goreng hingga keemasan dan ketepikan seketika.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali lain, tumis bahan kisar hingga berbau wangi.
3.  Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula Melaka dan renihkan hingga kuah benar-benar masak.
4.  Sesuaikan rasa dengan garam dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata.
5.  Biarkan kuah sedikit pekat dan masukkan kacang peas serta matikan api...







SPICY THAI CUCUMBER SALAD
adapted from :    healingmamaremedies.com




Ingredients :

1  English  cucumber  ~  spiralized or as desired
1  green onion  ~  chopped finely
1/4  cup  chopped red onion or white onion
1/4  cup  rice vinegar
2  tbsp.  pure cane sugar
1  tsp.  sesame oil
Pinch of salt
Red pepper to taste


Instructions :

Combine rice vinegar, sesame oil, sugar and salt in a bowl and whisk until most of the sugar is dissolved.  Pour over cucumbers and onions and mix.  Garnish with green onion and red pepper to taste.








NASI TOMATO MUDAH
sumber :    linapg@Teratak Mutiara Kasih




Bahan-Bahan :

3  cawan  beras basmathi
3  cawan  air  (bergantung pada beras yang digunakan ~  saya guna 4 cawan air)
1  cawan  susu cair
2  kiub  pati ayam
Sedikit gula
4  sudu besar  tomato puri/sos tomato


Bahan Tumis :

3  ulas  bawang merah  ~  mayang/cincang
3  ulas  bawang putih  ~  mayang/cincang
2  biji  buah tomato  ~  potong kiub kecil
1  batang  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga cengkih,  jika suka
1  kuntum  bunga lawang
1  biji  buah pelaga,  jika suka
2-3  helai  daun pandan  ~  disimpul
Sedikit minyak sapi/butter
Sedikit minyak masak


Bahan Lain :

Daun pudina/Daun Sup/Kismis/Gajus


Cara Memasak :

1.  Beras dibersihkan, rendam selama 30 minit kemudian toskan.

2.  Panaskan sedikit minyak masak dan minyak sapi.

3.  Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis, daun pandan, bawang merah dan bawang putih.  Tumis sekejap hingga terbit bau dan bawang sedikit layu (tidak perlu garing nanti terasa pahit).

4.  Masukkan buah tomato dan sos tomato.  Kacau sebentar hingga buah tomato lembut sedikit.  Masukkan sedikit gula (untuk seimbangkan rasa masam).

5.  Kemudian masukkan air, susu cair dan kiub pati ayam.  Biarkan mendidih terlebih dahulu.

6.  Kemudian masukkan beras, gaul rata.  Biarkan seketika sambil dikacau sekali sekala supaya nasi tidak hangit/berkerak di dasar periuk (masak menggunakan api sederhana).

7.  Apabila nasi telah kering, kecilkan api, masukkan daun pandan dan taburkan kismis dan gajus (jika suka).

8.  Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya.  (Anggaran 12-15 minit).

9.  Setelah nasi masak, tutup api dan gemburkan nasi menggunakan garfu.


Nota :    Jika ingin memasak menggunakan rice cooker, boleh terus tumis dalam rice cooker, biarkan air mendidih terlebih dahulu baru dimasukkan beras.  Masak seperti biasa.
Apabila telah KEEP WARM, Jangan terus OFF, biarkan KEEP WARM selama 20-25 minit supaya nasi masak dengan sempurna...

No comments:

Post a Comment