KEK PISANG

Sunday, December 9, 2018

KEK PISANG GEBU...








RESIPI KEK PISANG GEBU
sumber :    Surianti Ramli




Bahan-Bahan :

225  gm  mentega
180  gm  gula perang
4  biji  telur gred A
100  gm  susu segar,  suhu ruang
150  gm  pisang ranum yang dilecek  (atau boleh guna pisang emas)
300  gm  tepung gandum *
1/2  sudu kecil  baking powder *
1/2  sudu kecil  soda bikarbonate *  ( * disatukan & diayak )


Hiasan tabur di atas kek :

2  biji  pisang  ~  dihiris bulat nipis


Cara-Cara :

1.  Pukul mentega dan gula perang sehingga kembang.

2.  Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul lagi.

3.  Masukkan bahan-bahan yang diayak dan susu segar berselang-seli sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan.

4.  Matikan mixer dan masukkan pisang lecek, gaul sebati dengan spatula.

5.  Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 x 8 inci yang telah digris dan di alas dengan kertas baking.

6.  Ratakan adunan, hendakkan loyang 2 atau 3 kali untuk mengeluarkan udara.  Susun hirisan pisang di atasnya.

7.  Panaskan oven selama 10 minit terlebih dahulu.  Bakar kek pisang sehingga masak pada suhu 160'C selama 50-60 minit bergantung kepada kapasiti oven masing-masing.

8.  Sejukkan kek di atas redai...




No comments:

Post a Comment