KEK PISANG

Friday, December 21, 2018

LABU MASAK LEMAK TULANG IKAN TALANG KERING...







LABU MASAK LEMAK DENGAN
TULANG IKAN TALANG KERING
sumber :    salamisimon1.blogspot.com




Bahan-Bahan :

200  gm  labu manis  ~  kupas kulit, dipotong dadu
4  keping  tulang ikan talang kering
100  gm  sayur cekur manis
4  ulas  bawang putih *
4  ulas  bawang merah *
7  biji  cili padi *  ( * ditumbuk )
1  batang  serai  ~  dititik
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  cawan  santan pekat
Garam & perasa (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2.  Masukkan serai dan serbuk kunyit, kacau sebati.
3.  Masukkan labu dan tambahkan 300 ml air.  Biarkan mendidih atau sehingga labu empuk.
4.  Masukkan tulang ikan talang kering, kacau sebati.
5.  Masukkan santan pekat dan diakhiri dengan sayur cekur manis.  Masukkan garam dan perasa.
6.  Sesuaikan rasa, tutup api.  Sedia dihidangkan...










SAMBAL SARDIN
sumber :    hanieliza




Bahan-Bahan :

1  tin besar  sardin
3  sudu besar  sos tomato
2  biji  tomato  ~  dibelah 4
1  labu  bawang besar  ~  dihiris kasar
5  biji  limau kasturi  ~  diambil jusnya
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Dikisar :

15  tangkai  cili kering  ~  rendam dalam air panas hingga lembut & toskan
10  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan buah tomato dan kacau rata.
4.  Tutup api dan masukkan jus limau. 
5.  Sesuaikan rasa, tutup api.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment