KEK PISANG

Saturday, December 29, 2018

TUMIS AIR LABU MANIS...








TUMIS AIR LABU MANIS
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

500  gm  labu manis  ~  kupas kulit & dipotong kiub sederhana besar
8  tangkai  kacang panjang  ~  dikerat 1 1/2 inci panjang, cuci & toskan  (skip)
1/2  kiub  pati ikan bilis
1  sudu besar  udang kering  ~  rendam, toskan & tumbuk hancur  (saya guna ikan bilis)
1  biji  bawang besar saiz sederhana  ~  hiris halus
4  ulas  bawang putih  ~  dititik
1  batang  serai  ~  dititik  (saya guna daun kunyit, dicarik)
3/4  sudu kecil  lada hitam biji  ~  ditumbuk halus
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.  Tumis hirisan bawang, bawang putih, serai dan udang kering hingga harum dan bawang sedikit layu.  Masukkan sedikit serbuk kunyit dan tuangkan air secukupnya.  Tambahkan labu manis dan kiub pati ikan bilis.  Biarkan mendidih.

2.  Bila labu 1/2 empuk, masukkan kacang panjang, lada hitam dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula.  Masak sekejap hingga labu manis empuk tapi tidak hancur.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...


Info :    Penggunaan lada hitam biji dalam masakan ini bukannya apa, memandangkan sayur labu manis ada unsur sayur sejuk, jadi letak lada hitam sebagai penghangatnya...



No comments:

Post a Comment