KEK PISANG

Wednesday, January 1, 2020

ASAM PEDAS JOHOR ...









RESIPI ASAM PEDAS JOHOR
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor ikan parang   (me : guna ikan sardin jer)
1 1/2  genggam  cili kering   (me : guna 4 sudu besar cili kisar)
1 1/2  cawan  minyak masak   ~  agak-agak bahan tumis tenggelam
1  sudu besar  asam jawa   ~  bancuh pekat dengan air panas
1  sudu kecil  garam kasar atau secukup rasa
1/4  sudu kecil  gula   (optional)
1  kuntum  bunga kantan   ~  belah 2
1  ikat  daun kesum
800 ~ 900  ml  air


Bahan Kisar :

1  biji  bawang besar
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1/2  inci  kunyit hidup
Sedikit belacan bakar


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak yang agak banyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan tumisan betul-betul garing cantik serta terbit minyak.
Nota :   ada yang tumis sehingga 3-4 kali pecah minyak.

2.  Masukkan air secukupnya.  Masukkan bancuhan asam jawa, garam dan gula.  Biarkan mendidih dengan api perlahan supaya rasanya betul-betul sebati.

3.  Setelah mendidih, baru masukkan ikan supaya ikan tidak hancur.  Masukkan bungan kantan dan daun kesum.  Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.  Sedia dihidangkan.
Nota :   Jika suka boleh dimasukkan bendi.

No comments:

Post a Comment