KEK PISANG

Friday, January 31, 2020

KEK COKLAT CHEESE TABUR ...










KEK COKLAT CHEESE TABUR
sumber :    FB@CaraMemasakCikDayang...




Bahan Kek :

90  gm  minyak masak
100  gm  gula kastor
110  gm  susu pekat manis
40  gm  serbuk koko
Secubit garam
200  gm  susu full cream


***  satukan bahan kek di dalam periuk dan masak sehingga gula sekadar larut saja.  Tutup api, angkat dan biarkan sedikit suam.  Ketepikan.

2  biji  telur gred A,  dipukul sehingga creamy dan kelihatan pucat

Bahan diayak :

1  sudu teh  soda bikarbonat
80  gm  tepung naik sendiri
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan Cream Cheese :

250  gm  cream cheese
100  gm  susu pekat manis
30  gm  susu full cream
50  gm  dairy whipping cream


Hiasan :   Cheddar Cheese   ~  disagat


Cara-Cara :

1.  Bahan Kek dimasak hingga gula larut saja.  Biarkan suam seketika.

2.  Telur dipukul hingga creamy dan kelihatan pucat berbuih.

3.  Masukkan bahan-bahan yang dimasak tadi, gaul sebati.

4.  Masukkan bahan-bahan yang diayak, esen vanilla dan kaupbalik hingga sebati.

5.  Tuangkan adunan ke dalam bekas kecil  (saya guna SQ 450) separuh adunan dan kukus selama 20-25 minit hingga masak.  Angkat dan sejukkan dahulu.

6.  Untuk Cream Cheese :    Satukan semua bahan Cream Cheese hingga licin dan tidak berketul.

7.  Tuangkan adunan Cream Cheese ke atas kek yang telah disejukkan tadi.  Taburkan dengan parutan Cheedar Cheese.  Sejukkan di dalam peti ais.

8.  Hidangkan.  Saat sedap dinikmati sejuk.   Siap !!!

No comments:

Post a Comment