Wednesday, January 1, 2020
SUP KETAM BEREMPAH ...
RESIPI SUP KETAM BEREMPAH
sumber : Majalah RASA Oktober 2019 ...
Bahan-Bahan :
3 ekor ketam ~ dibersihkan
1 biji bawang besar ~ hiris
2 biji bawang merah ~ hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 biji ubi kentang ~ potong dadu
1 batang lobak merah ~ hiris
4 biji cili padi ~ hiris
2 biji tomato ~ belah 4
1 tangkai daun sup ~ hiris
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Sedikit sos ikan
Garam & perasa secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang besar, cili padi, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi serta kekuningan.
2. Tambahkan air, ubi kentang dan lobak merah. Biarkan sehingga mendidih dan kentang serta lobak merah empuk/lembut.
3. Masukkan ketam dan tomato. Biarkan sehingga ketam masak.
4. Perasakan dengan sos ikan, garam dan perasa dengan secukupnya.
5. Taburkan daun sup dan bolehlah diangkat.
6. Sedia dihidangkan.
INFO : Jika ingin rasa sup yang sedikit masam, perah jus limau nipis ikut citarasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment