KEK PISANG

Wednesday, January 1, 2020

SUP KETAM BEREMPAH ...









RESIPI SUP KETAM BEREMPAH
sumber :    Majalah RASA Oktober 2019 ...




Bahan-Bahan :

3  ekor  ketam   ~  dibersihkan
1  biji  bawang besar   ~  hiris
2  biji  bawang merah   ~  hiris
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
1  biji  ubi kentang   ~  potong dadu
1  batang  lobak merah   ~  hiris
4  biji  cili padi   ~  hiris
2  biji  tomato   ~  belah 4
1  tangkai  daun sup   ~  hiris
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Sedikit sos ikan
Garam & perasa secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang besar, cili padi, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi serta kekuningan.

2.  Tambahkan air, ubi kentang dan lobak merah.  Biarkan sehingga mendidih dan kentang serta lobak merah empuk/lembut.

3.  Masukkan ketam dan tomato.  Biarkan sehingga ketam masak.

4.  Perasakan dengan sos ikan, garam dan perasa dengan secukupnya.

5.  Taburkan daun sup dan bolehlah diangkat.

6.  Sedia dihidangkan.


INFO :    Jika ingin rasa sup yang sedikit masam, perah jus limau nipis ikut citarasa.

No comments:

Post a Comment