Wednesday, January 8, 2020
TELUR KICAP BAWANG & CILI POTONG ...
TELUR KICAP BAWANG &
CILI POTONG
sumber : Majalah RASA November 2018
saiz hidangan : untuk 10 orang
Bahan-Bahan :
10 biji telur
2 biji bawang besar ~ belah dua & hiris bulat
20 biji cili padi merah & hijau ~ hiris (me : tak letak cili padi merah tiada stok)
3 cm halia ~ hiris halus memanjang
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 sudu makan kicap pekat manis
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh cuka
Sedikit air
Sedikit garam & gula, jika perlu
Minyak masak secukupnya ~ untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali kemudian goreng telur sebiji demi sebiji hingga habis.
2. Keluarkan minyak gorengan tadi, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3. Tumis bahan hirisan; bawang besar, bawang putih, halia dan hirisan cili padi hingga wangi.
4. Kacau rata hingga bahan tumisan layu.
5. Masukkan sos tiram, kicap dan cuka. Kacau rata dan tambahkan sedikit air.
6. Jika belum masin, boleh tambahkan sedikit garam dan gula.
7. Setelah cukup masak, tuangkan tumisan ini di atas telur yang digoreng tadi.
8. Sedia dihidangkan panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment