KEK PISANG

Wednesday, January 22, 2020

LEMAK CILI PADI CENCARU ...









LEMAK CILI PADI IKAN CENCARU




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan cencaru saiz sedang   ~  potong 2 bahagian, cuci bersih & toskan
3  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah
1  inci  halia
2  inci  kunyit hidup
Cili padi secukupnya   ~  ikut pedas yang disukai
1  batang  serai   ~  titik
2  cawan  santan pekat  +  1  cawan  santan cair
2  biji  tomato   ~  belah 4 setiap satu
2  keping  asam gelugor
1  biji  cili hijau   ~  hiris kasar
1  labu  bawang besar   ~  potong 4
1  helai  daun kunyit   ~  dicarik-carik
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Tumbuk halus cili padi, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup.

2.  Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumiskan serai dan bahan-bahan tumbuk hingga naik bau.

3.  Kemudian masukkan santan, garam dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.

4.  Bila mendidih masukkan ikan, daun kunyit, bawang besar, cili hijau, asam gelugor dan tomato.  Biarkan mendidih sekali lagi.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment