Wednesday, January 22, 2020
LEMAK CILI PADI CENCARU ...
LEMAK CILI PADI IKAN CENCARU
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan cencaru saiz sedang ~ potong 2 bahagian, cuci bersih & toskan
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
Cili padi secukupnya ~ ikut pedas yang disukai
1 batang serai ~ titik
2 cawan santan pekat + 1 cawan santan cair
2 biji tomato ~ belah 4 setiap satu
2 keping asam gelugor
1 biji cili hijau ~ hiris kasar
1 labu bawang besar ~ potong 4
1 helai daun kunyit ~ dicarik-carik
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara Memasak :
1. Tumbuk halus cili padi, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumiskan serai dan bahan-bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan santan, garam dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.
4. Bila mendidih masukkan ikan, daun kunyit, bawang besar, cili hijau, asam gelugor dan tomato. Biarkan mendidih sekali lagi. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment