PUDING MANGGA
sumber : Majalah RASA Januari 2020
kredit : FB@Mas Cotek ...
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
3 1/2 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
1 biji mangga ranum ~ dikisar dengan 1/2 cawan air
Bahan Hiasan :
1 biji mangga
1 sudu makan gula
1 sudu makan biji selasih ~ rendam hingga kembang, jika suka
Cara Penyediaan :
1. Satukan serbuk agar-agar, gula dan 3 1/2 cawan air. Masak hingga larut.
2. Satukan mangga kisar bersama susu cair. Sebatikan.
3. Kemudian tuangkan ke dalam periuk agar-agar dan kacau sebati. Didihkan guna api perlahan, kemudian angkat dan tapis.
4. Biarkan wap panas agar-agar hilang, kemudian barulah dituangkan ke dalam acuan atau loyang. Sejukkan.
5. Untuk membuat hiasan : ambil mangga dan belah dua. Setengah bahagian dipotong dadu. Manakala setengah bahagian lagi dikisar bersama gula. Boleh dimasukkan sedikit air untuk dijadikan puri.
6. Hidangkan puding mangga tadi bersama isi mangga yang dipotong dadu, puri dan biji selasih. Enak dinikmati sejuk-sejuk.
No comments:
Post a Comment