KEK PISANG

Wednesday, January 8, 2020

PUDING MANGGA ...








PUDING MANGGA
sumber :    Majalah RASA Januari 2020
kredit :    FB@Mas Cotek ...




Bahan-Bahan :

1  paket  serbuk agar-agar   (10 gm)
3 1/2  cawan  air
1  cawan  gula
1  tin  susu cair
1  biji  mangga ranum   ~  dikisar dengan 1/2  cawan air


Bahan Hiasan :

1  biji  mangga
1  sudu makan  gula
1  sudu makan  biji selasih   ~  rendam hingga kembang,  jika suka


Cara Penyediaan :

1.  Satukan serbuk agar-agar, gula dan 3 1/2 cawan air.  Masak hingga larut.

2.  Satukan mangga kisar bersama susu cair.  Sebatikan.

3.  Kemudian tuangkan ke dalam periuk agar-agar dan kacau sebati.  Didihkan guna api perlahan, kemudian angkat dan tapis.

4.  Biarkan wap panas agar-agar hilang, kemudian barulah dituangkan ke dalam acuan atau loyang.  Sejukkan.

5.  Untuk membuat hiasan :   ambil mangga dan belah dua.  Setengah bahagian dipotong dadu.  Manakala setengah bahagian lagi dikisar bersama gula.  Boleh dimasukkan sedikit air untuk dijadikan puri.

6.  Hidangkan puding mangga tadi bersama isi mangga yang dipotong dadu, puri dan biji selasih.  Enak dinikmati sejuk-sejuk.




No comments:

Post a Comment