KEK PISANG

Saturday, April 4, 2015

APAM BERAS @ APAM NASI









APAM BERAS @ APAM NASI




Bahan-bahan :

      2  cawan  nasi sejuk
      3  cawan  air
      3  cawan  tepung beras
      1  cawan  tepung gandum
      1  paket  yis Mauripan  (11 gm)
1 1/2  cawan  gula pasir
Kelapa parut putih secukupnya digaulkan dengan sedikit garam
Pewarna pilihan


Cara-cara :

1.  Kisarkan nasi dengan air sehingga betul-betul hancur/halus.

2.  Sebatikan tepung gandum, tepung beras, gula dan yis kemudian masukkan No. 1 dan kacau sebati.

3.  Asingkan kepada 2-3 bahagian, masukkan sedikit pewarna pilihan pada setiap bahagian, kacau sebati dan perapkan selama 3 jam (atau sehingga adunan naik berganda).

4.  Sediakan pengukus dengan air mendidih, sapukan sedikit minyak pada acuan dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

5.  Hidangkan bersama kelapa parut.

No comments:

Post a Comment