KEK PISANG

Sunday, April 19, 2015

CUSTARD'S CREAM PUFF







CUSTARD'S CREAM PUFF
cookbook  :  Istimewa Pemanis Mulut Siti Delima



Bahan-bahan :

Bahan Cream Puff :

  50  gm  mentega
125  ml  air
 1/3  sudu teh  garam
  75  gm  tepung gandum  -  diayak
    1  biji  telur + 1 kuning telur  (dikacau sebati)
 1/2  sudu teh  esen vanilla


Bahan Custard Cream :

      1  biji  kuning telur 'B'
  150  ml  UHT whipping cream
1 1/4  sudu besar  tepung kastad
    25  gm  gula halus/kastor
      1  sudu besar  parutan keju cheddar
   1/2  sudu teh  esen vanilla


Cara-cara :

Untuk Custard cream :

1.  Satukan semua bahan-bahan untuk custard cream, kecuali keju, kacau dengan whisk hingga semua sebati.  Masak atas api kecil hingga panas.

2.  Masukkan keju dan terus mengacau hingga bancuhan menjadi pekat.  Bila whisk diangkat, adunan jatuh bertali.

3.  Alih custard dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, tujuan untuk mengelakkan custard tadi ber"kepala" (atau permukaanya menjadi keras).  Ketepikan.


Untuk Cream Puff :

1.  Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair.

2.  Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api kecil.

3.  Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk adunan.  Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla.  Putar hingga sebati.

4.  Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang.  Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.  Buat hingga habis adunan.

5.  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200'C selama 25 minit, bergantung pada oven masing-masing.  Sejukkan atas jaringan, kemudian belah, isi ruang dalam creme puff dengan custard cream tadi, ayak sedikit gula aising dan lelehkan dengan coklat ganache sebagai penyeri.

No comments:

Post a Comment