KEK PISANG

Sunday, April 19, 2015

AYAM MASAK HIJAU






AYAM MASAK HIJAU
sumber  :   FromIntanKitchen
tried by  :  zaralovebaking...



Bahan-bahan :

1  ekor  ayam  (potong dan cuci bersih, lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian di goreng sehingga keemasan atau 1/2 masak.
Rempah tumis  (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga)
Daun pandan  (disimpul)
1  batang  serai  (dititik)
Garam dan gula secukup rasa


Bahan kisar :

  6  ulas  bawang merah
  3  ulas  bawang putih
  2  inci  halia
10  tangkai  cili padi hijau
10  tangkai  cili hijau


Cara Memasak :

     Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumiskan bahan tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga), daun pandan dan serai sehingga harum.  Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga harum dan terbit minyak.
     Kemudian perasakan dengan garam, gula dan juga maggi secukup rasa (jika guna) atau boleh juga jika nak tambahkan dengan kiub pati ayam.  Biarkan merenih sebentar kemudian masukkan ayam goreng tadi.  Gaul rata.  Jika kuahnya terlalu kering tambahkan sedikit air.  Masak sehingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment