KEK PISANG

Sunday, April 19, 2015

NASI MINYAK PANDAN









NASI MINYAK PANDAN
resipi  :  Potret Kasih
tried by  :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

   3  cawan  beras basmathi
   6  helai  daun pandan
   4  cawan  air
1/2  cawan  susu cair
   1  sudu makan  minyak sapi
1/2  inci  halia  -  dihiris
   3  ulas  bawang putih  -  dihiris
   4  biji  bawang merah  -  dihiris
   1  batang  kulit kayu manis
   1  kuntum  bunga lawang
   3  biji  buah pelaga
1/2  kiub  pati ayam
   1  sudu makan  garam
Bawang goreng (hiasan)
Daun ketumbar  -  dihiris  (hiasan)
Sedikit pewarna hijau


Cara Memasak :

1.   Beras basmathi dicuci bersih kemudian masukkan ke dalam rice cooker.  Masukkan 1 cawan air ke dalam beras tadi dan rendamkan seketika (anggaran 30 minit).

2.   Daun pandan dikisarkan bersama secawan air, tapiskan dan ketepikan.

3.   Panaskan minyak sapi kemudian tumiskan bahan hiris, kiub pati ayam, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

4.   Masukkan air pandan tadi bersama dengan 2 cawan air ke dalam tumisan.

5.   Kemudian curahkan air tumisan tadi ke dalam rice cooker yang mengandungi beras basmathi tadi.

6.   Masukkan garam dan susu cair ke dalam beras tadi.

7.   Tekankan ON pada rice cooker dan masaklah nasi seperti biasa.

8.   Bila nasi hampir kering, titiskan pewarna hijau ke atas nasi.  Kemudian tutupkan periuk nasi dan teruskan memasak nasi sehingga masak.

9.   Bila nasi telah masak kacau dan taburkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment