KEK PISANG

Monday, April 20, 2015

KEK BELANG COKLAT/CHOCOLATE STRIPED CAKE







KEK BELANG COKLAT/CHOCOLATE STRIPED CAKE
cookbook  :  Jamuan Kek -  Chef Zubaidah Che Pa..
tried by  :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

    5  biji  telur gred A
  40  gm  air
  10  gm  ovalette
280  gm  tepung naik sendiri
190  gm  gula kastor
200  gm  marjerin  (cairkan & sejukkan)
    1  tbsp  coklat emulco


Cara-cara :

1.  Pukul kesemua bahan kecuali marjerin cair dan coklat emulco sehingga gebu dan berkrim.
2.  Kemudian masukkan marjerin cair sedikit demi sedikit ke dalam adunan.  Gaul adunan sehingga sebati.
3.  Bahagikan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian dimasukkan coklat emulco dan satu lagi dibiarkan kosong.
4.  Tuangkan adunan coklat dan yang kosong ke dalam acuan bersaiz 8 inci (digris dengan sedikit mentega dan dialas dengan kertas minyak) secara berselang-seli dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 50 minit.

No comments:

Post a Comment