KEK PISANG

Monday, April 20, 2015

DAGING MERAH ALA THAI




 Mixed Berries Smoothie





DAGING MERAH ALA THAI
sumber dari  :  Dapur Mamasya ; thanks...
tried by  :   zaralovevaking....



Bahan-bahan :

1/2  kilo  daging lembu  (direbus sehingga empuk)
   2  ulas  bawang putih  -  di ketuk
   1  labu  bawang besar  -  dihiris bulat
   1  sudu makan  cili giling
Sedikit sos tiram, sos ikan, sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang dihiris untuk hiasan  (mana-mana pun boleh)


Cara Memasak :

     Daging yang telah siap direbus dipotong nipis-nipis (kalau nak merah campurkan dengan sedikit pewarna merah semasa merebus daging).  Panaskan sedikit minyak, gorengkan daging dahulu sampai kuning keemasan sedikit, ketepikan dulu.
     Tumiskan bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.  Goreng-goreng sehingga sedikit agak garing bolehlah dimasukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.  Masukkan daging tadi dan bawang besar hiris, kacau dan rasa garam dan gula.  Kalau nak kuah lebihkan air sedikit dan tambahkan sos tomato.  Setelah masak, angkat dan hidangkan.  Taburkan dengan hirisan daun ketumbar.

Tips  :  Boleh tambah kacang panjang & lada hijau untuk penyeri.  Manakala daun limau purut untuk aroma.

No comments:

Post a Comment