Tuesday, April 14, 2015
POPIA KENTANG
POPIA KENTANG
sumber : Cooking with Soul, DapurCT ; thanks...
tried : zaralovebaking....
Bahan Inti :
5 biji ubi kentang (dipotong dadu kecil, rebus hingga empuk & toskan)
1 biji bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit serbuk lada hitam kasar
3 keping daging ayam burger atau daging/ayam kisar
3 tangkai daun sup - dihiris
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Kulit popia secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan lada putih dan lada hitam, kacaukan seketika.
2. Masukkan daging/ayam cincang dan masak sehingga airnya kering. Perasakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan kentang yang telah direbus tadi. Kecilkan api dan gaul rata dan tutupkan api.
4. Akhir sekali masukkan daun sup. Gaul rata dan sejukkan seketika sebelum digunakan.
5. Sediakan kulit popia, isikan intinya ditengah dan gulungkan dengan kemas.
6. Gorengkan dengan api sederhana sehingga perang keemasan. Angkat dan toskan minyaknya di atas paper towel.
7. Hidangkan dengan sos pilihan atau enak juga dimakan begitu saja.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment