KEK PISANG

Monday, April 20, 2015

KEK PISANG LEMBAB BERKEJU

 ditabur dengan coklat chip
 ditabur dengan parutan keju cheddar & coklat chip
 ditaburi dengan parutan keju cheddar




KEK PISANG LEMBAB BERKEJU
sumber dari  :  DapurTanpaSempadan ; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

250  gm  tepung gandum *
    1  sudu teh  baking soda *
 1/2  sudu teh  garam halus *  (* digaul rata & diayak)
 1/2  cawan  parutan keju Cheddar
    5  biji  telur gred 'A'
120  gm  gula perang @ soft brown sugar
  15  gm  ovallate  (anggaran 1 camca besar rata)
225  gm  pisang emas  (dilecek)
 3-4  titik  esen pisang atau esen vanilla
225  ml  minyak jagung atau mentega cair


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C.  (Jika guna acuan warna hitam, suhu oven 160'C).  Lenser acuan dengan sedikit mentega hingga rata.  Lecek pisang bersama esen pisang atau vanilla hingga hancur.  Ketepikan.

2.  Di dalam mangkuk adunan, gaul gula perang dengan ovallate hingga sebati.  Masukkan telur (kesemua sekali) kemudian putar hingga rata.  Tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga adunan kembang dan pekat gebu.

3.  Masukkan pisang lecek dan putar rata.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.  Tambahkan parutan keju Cheddar dan putar rata.  Akhir sekali tuangkan minyak jagung, gaul rata dengan spatula.

4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan.  Bakar selama 45-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment