ditabur dengan coklat chip
ditabur dengan parutan keju cheddar & coklat chip
ditaburi dengan parutan keju cheddar
KEK PISANG LEMBAB BERKEJU
sumber dari : DapurTanpaSempadan ; thanks...
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum *
1 sudu teh baking soda *
1/2 sudu teh garam halus * (* digaul rata & diayak)
1/2 cawan parutan keju Cheddar
5 biji telur gred 'A'
120 gm gula perang @ soft brown sugar
15 gm ovallate (anggaran 1 camca besar rata)
225 gm pisang emas (dilecek)
3-4 titik esen pisang atau esen vanilla
225 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C. (Jika guna acuan warna hitam, suhu oven 160'C). Lenser acuan dengan sedikit mentega hingga rata. Lecek pisang bersama esen pisang atau vanilla hingga hancur. Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk adunan, gaul gula perang dengan ovallate hingga sebati. Masukkan telur (kesemua sekali) kemudian putar hingga rata. Tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga adunan kembang dan pekat gebu.
3. Masukkan pisang lecek dan putar rata. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Tambahkan parutan keju Cheddar dan putar rata. Akhir sekali tuangkan minyak jagung, gaul rata dengan spatula.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Bakar selama 45-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment