KEK PISANG

Saturday, April 23, 2016

COFFEE CHIFFON CHEESECAKE











COFFEE CHIFFON CHEESE CAKE
sumber  :    MyBakingWorkshop...




Bahan A :

40  gm  cream cheese, suhu bilik
60  gm  susu segar, suhu bilik
25  gm  mentega, suhu bilik
  1  tbsp  serbuk kopi segera


Bahan B :

65  gm  tepung gandum  -  diayak


Bahan C :

    4  biji  kuning telur gred A/B


Bahan D :

    4  biji  putih telur
100  gm  gula kastor
 1/8  tsp  cream of tartar


Cara-Cara :

1.  Masak bahan A atas double boiler sehingga cair dan pekat.

2.  Alihkan dari api dan masukkan bahan B, gaul rata.

3.  Masukkan bahan C, gaul lagi.

4.  Kemudian pukul bahan D sehingga kembang dan bertanduk.  Kaupbalikkan dengan adunan (dari langkah 3) tadi sehingga sebati.

5.  Tuangkan adunan ke dalam loyang chiffon bersaiz 8 inci/20cm tanpa perlu digris.

6.  Bakar pada suhu 170'C selama 35-40 minit sehingga masak sepenuhnya.  Setelah masak, segera terbalikkan loyang dan sejukkan sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment