KEK PISANG

Thursday, April 28, 2016

ROTI KAPIT CHEESE









ROTI KAPIT CHEESE
sumber  :    FB: Dapur Kecil Zaira..




Bahan-Bahan :

Roti putih secukupnya
Mayones secukupnya
Keju Mozzarella
Sosej pilihan dihiris  (saya guna Lof Daging Ayam brand 'Ayamas' digoreng sedikit tidak perlu garing
2  biji  telur
Garam secukupnya
Serbuk lada hitam
Cili flakes
Daun sup dihiris kasar


Cara-Cara :

1.  Sapu mayones pada sekeping roti.
2.  Taburkan keju Mozzarella sepenuh roti.
3.  Susun hirisan sosej/lof daging ayam.
4.  Taburkan sedikit serbuk cili + serbuk lada hitam + daun sup.
5.  Taburkan lagi keju Mozzarella.
6.  Letakkan sekeping lagi roti di atasnya.  Tekankan sedikit.
7.  Celupkan ke dalam telur (yang dikocok dengan garam + serbuk lada hitam + cili flake).
8.  Gorengkan di dalam sedikit minyak menggunakan api sederhana kecil.
9.  Balikkan, masak sehingga kuning keemasan, angkat dan siap untuk dihidangkan bersama sos pilihan.

Tips :

1.  Mayones boleh digantikan dengan garlic spread
2.  Boleh di pelbagaikan inti dan keju
3.  Untuk 'citarasa malaysia'; letak sedikit sos cili atau hirisan cili merah di dalamnya..

No comments:

Post a Comment