KEK PISANG

Friday, April 8, 2016

TELUR SARDINE









TELUR SARDINE
sumber  :    DapurTanpaSempadan...




   3  biji  telur gred A
   1  tin  kecil sardine cap ayam (atau sebarang jenama)  -  ambil isinya & hancurkan
   1  biji  cili merah  -  hiris
   1  biji  cili hijau  -  hiris
   1  biji  bawang besar  -  dipotong dadu
   2  ulas  bawang putih  -  cincang halus
   2  keping  hirisan halia  -  cincang halus
   1  sudu besar  mayones
1/2  sudu kecil  baking powder
Sedikit daun bawang  -  hiris
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam


Cara Memasak :

1.  Dalam satu bekas, masukkan sardine, bawang besar, bawang putih, halia, hirisan cili hijau dan cili merah, mayones, serbuk lada hitam, baking powder dan secubit garam.  Kacau semua sehingga rata dan sebati.

2.  Pecahkan telur dan masukkan ke dalam No.1, kacau rata-rata.  Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak.  Tuangkan 1 senduk bancuhan tadi dan masak dengan api kecil.  Tutup pan dengan tudung periuk.  Masak sehingga permukaan telur kering.  Dengan berhati-hati, terbalikkan dan masak lagi sehingga perang.

3.  Buat kaedah sama dengan baki bancuhan.  Kalau anda guna pan atau kuali besar, kemungkinan mendapat sekeping atau dua.  Hidangkan bersama nasi panas dan lauk-lauk lain.

No comments:

Post a Comment