KEK PISANG

Sunday, April 24, 2016

PULUT MANGGA THAI











PULUT MANGGA THAI
sumber  :   citarasawan...




Bahan-Bahan :

    2  biji  mangga  -  potong ikut suka
250  gm  beras pulut susu  -  rendam seketika anggaran 30 minit & toskan
150  ml   santan + 1/4 tsp  garam
    2  helai  daun pandan  -  carik-carikkan


Bahan Sos Santan :

150  ml   santan KARA
150  ml   air
    4  sudu besar  gula perang
 1/4  sudu kecil  garam
    2  helai  daun pandan  -  disimpul
    4  sudu kecil  tepung jagung  -  larutkan dengan sedikit air


Cara-Cara :

1.  Toskan pulut dan kukus selama 15 minit.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian.

2.  Gaulkan bersama santan sehingga rata.  Masukkan kembali ke dalam pengukus bersama daun pandan.

3.  Kukus semula selama 20 minit atau sehingga masak.

4.  Sos Santan :   Satukan kesemua bahan kecuali bancuhan tepung jagung.  Masak sehingga gula larut.  Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan masak sehingga sos nampak pekat.

5.  Hidangkan pulut bersama mangga dan sos santan.

Nota  :  Jika pulut di rendam selama 4 jam, tambahkan masa mengukusnya.

No comments:

Post a Comment