KEK PISANG

Saturday, April 16, 2016

ICE-CREAM MALAYSIA JELLY SUMI








ICE-CREAM MALAYSIA
JELLY SUMI
sumber  :    SAJI April 2016 by Norien Kitchen...




Bahan-Bahan :  (menghasilkan :  14 batang)

1/2  tin  susu cair atau susu penuh krim
1/2  tin  susu pekat manis
   3  sudu makan  gula halus
   2  tin  air masak
   1  paket  jelly sumi  (hancurkan sedikit)
Secubit garam  (optional)
Plastik ice cream secukupnya


Cara-Cara :

1.  Satukan air masak, gula, susu cair, susu pekat dan secubit garam (jika guna).
2.  Kacau sebati.  (saya masak sekejap, agak-agak suam & gula larut).
3.  Masukkan jelly sumi ke dalam plastik ice-cream dan tuangkan campuran susu tadi sehingga secukupnya.  Simpulkan.
4.  Masukkan ke dalam peti ais, bekukan seharian/semalaman.

No comments:

Post a Comment