Saturday, April 9, 2016
POPIA INTI DAGING
POPIA INTI DAGING
sumber : Majalah RASA Mac 2016...
Bahan-Bahan :
1 biji bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 biji telur - digoreng hancur (tambahan) - optional
200 gm daging kisar
1 sudu teh serbuk lada hitam
100 gm kacang panjang - hiris halus
1/2 batang lobak merah - hiris halus
1 bungkus kulit popia
Garam & serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing.
2. Masukkan daging kisar. Gaul rata.
3. Masukkan kacang panjang, lobak merah dan telur hancur tadi. Gaul lagi dan tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Tutup api.
4. Apabila inti sejuk, boleh mulakan untuk menggulung popia.
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
6. Popia sedia dihidangkan bersama sos cili atau mayones.
Info : Selain inti daging boleh juga gunakan inti sayur...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya..
ReplyDeleteNak cubalah..
Tq share resepi