KEK PISANG

Saturday, April 9, 2016

POPIA INTI DAGING










POPIA INTI DAGING
sumber  :    Majalah RASA Mac 2016...




Bahan-Bahan :

    1  biji  bawang besar  -  dicincang halus
    2  ulas  bawang putih  -  dicincang halus
    2  biji  telur  -  digoreng hancur  (tambahan)  -  optional
200  gm  daging kisar
    1  sudu teh  serbuk lada hitam
100  gm  kacang panjang  -  hiris halus
 1/2  batang  lobak merah  -  hiris halus
    1  bungkus  kulit popia
Garam & serbuk perasa secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing.
2.  Masukkan daging kisar.  Gaul rata.
3.  Masukkan kacang panjang, lobak merah dan telur hancur tadi.  Gaul lagi dan tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.  Tutup api.
4.  Apabila inti sejuk, boleh mulakan untuk menggulung popia.
5.  Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
6.  Popia sedia dihidangkan bersama sos cili atau mayones.

Info  :   Selain inti daging boleh juga gunakan inti sayur...

1 comment: