KEK PISANG

Thursday, April 28, 2016

SWEET PINK MERINGUE COOKIES











SWEET PINK MERINGUE COOKIES
sumber  :    Paty's Kitchen...




Bahan-Bahan :

    3  biji  putih telur gred A, suhu bilik
 1/4  tsp  cream of tartar
 1/4  tsp  garam halus
100  gm  gula halus@superfine sugar
100  gm  gula icing  -  diayak
 1/4  tsp  esen vanilla
Pewarna pilihan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 110'C.  Sediakan loyang pembakar beralaskan kertas minyak.  Ketepikan.

2.  Pukul putih telur dan cream of tartar sehingga kembang@berbuih.

3.  Masukkan sedikit garam dan teruskan memukul sehingga menjadi soft peak.  Kemudian sambil pukul sambil masukkan gula halus sehingga habis.  Pastikan tiada rasa berbintil bila dirasakan diantara dua jari.

4.  Kemudian kaupbalikkan gula icing perlahan-lahan sehingga sekata dan sebati.

5.  Masukkan juga esen vanilla, pewarna pilihan dan kaupbalik rata dan sebati.

6.  Masukkan ke dalam piping bag dan paip di atas loyang yang telah disediakan tadi.

7.  Bakar selama 1 - 1 1/2 jam sehingga meringue  betul-betul kering dan mudah ditanggalkan dari loyang pembakar, tutup api oven dan biarkan meringue di dalam oven selama 1 jam lagi dengan pintu oven dibuka sedikit.

8.  Sejukkan dulu sebelum di masukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan.

No comments:

Post a Comment