KEK PISANG

Sunday, April 10, 2016

SERIMUKA GULA MERAH/MELAKA











SERIMUKA GULA MERAH/MELAKA
sumber  :   Kak Nadz@Cute Oven Small Kitchen; (sedap & lembut)...




Bahan Lapisan Bawah :

1  cawan  beras pulut susu  (rendam seketika anggaran 20 minit)
1 1/4  cawan  santan cair
1/2  sudu teh  garam


Cara-Cara :

1.  Basuh beras pulut dan toskan.
2.  Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama santan cair dan juga garam.
3.  Kukus sehingga masak (anggaran 20 minit).
4.  Setelah masak sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7"x7" atau bulat dan lapik dengan sehelai plastik.
5.  Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan-tekankan biar padat dan rata.


Bahan Lapisan Atas :

200  gm  gula Melaka  -  potong kecil-kecil
1/2  cawan  air
1  cawan  santan pekat
2  biji  telur gred B
2  sudu besar  tepung jagung
1/4  cawan  tepung gandum  (tambahkan 1 sudu besar lagi)
1/2  sudu teh  garam


Cara-Cara :

1.  Masak gula Melaka bersama 1/2 cawan air sehingga gula larut.  Tapiskan.
2.  Di dalam sebuah mangkuk, campurkan kesemua bahan-bahan lain dan kemudian tapiskan dan masukkan larutan air gula Melaka tadi.  Kacau sebati sehingga tiada ketulan.  (Tapis jika ada ketulan).
3.  Masakkan adunan di atas api sederhana sehingga naik wap (dalam 2-3 minit saja).
4.  Tuangkan adunan ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selama 10-15 minit sehingga masak.
5.  Sejukkan kuih terlebih dulu dan potong untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment