KEK PISANG

Tuesday, October 11, 2016

PUDING ROTI KURMA...













PUDING ROTI KURMA
Majalah SAJI Jun 2012 - 'Chef Hanieliza'...





Bahan A :

500  ml  susu segar
  10  keping  roti Gardenia


Bahan B :

  2  sudu besar  mentega
  3  sudu besar  gula halus
  2  biji  telur gred A/B  (saya guna gred B)
  1  sudu teh  esen vanilla
  2  sudu besar  tepung gandum
15  biji  kurma
  1  sudu besar  minyak masak  (untuk oles pada loyang)
sedikit campuran gula pasir + serbuk kayu manis = gaul sebati (untuk ditabur pada permukaan puding, jika suka)


Cara Menyediakan :

1.  Roti dikoyakkan dan rendam di dalam susu segar selama 30 minit.
2.  Kurma dibuangkan biji dan dipotong kecil-kecil.
3.  Kacau dan gaul rata kesemua bahan B kecuali minyak masak.
4.  Kemudian gaul sebati bahan B dan bahan A.
5.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah disapukan minyak masak.
6.  Taburkan permukaan puding dengan campuran gula pasir + serbuk kayu manis, jika suka.
7.  Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak sepenuhnya.
8.  Sejukkan dan potong.  Sedia untuk dihidangkan begitu saja atau enak dihidang bersama sos kastad dan ice cream vanilla bersama buah-buahan koktel atau ikut citarasa.


Bahan Sos Kastad :

   1  cawan  susu segar atau 1/2 cawan susu sejat + 1/2 cawan air
   1  sudu besar penuh  gula kastor
   1  sudu besar penuh  tepung kastad
1/2  sudu teh  esen vanilla
beberapa titis pewarna kuning  (optional)


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan untuk sos kastad kecuali esen vanilla.  Kacau rata dan tapiskan ke dalam periuk.  Masak dengan api kecil sambil dkacau hingga mendidih.  Masukkan esen vanilla.  Kacau sekejap dan tutup api.  Biarkan hingga hilang wap panas dan simpankan sos kastad di dalam peti sejuk.

2 comments: