KEK PISANG

Thursday, October 6, 2016

IKAN GORENG KICAP...










IKAN GORENG KICAP
sumber  :   buku masakan...





Bahan-Bahan :

   3  ekor  ikan kembung
   3  ulas  bawang merah  -  hiris
   2  ulas  bawang putih  -  hiris
   1  inci  halia  -  hiris
   1  biji  cili merah  -  hiris
   1  biji  bawang besar  -  potong bulat
   1  biji  tomato  -  potong baji
1/3  cawan  kicap pekat manis
1/2  sudu besar  gula
Garam secukup rasa
Sedikit air
Sedikit daun bawang  -  hiris kasar
Minyak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ikan disapu dengan garam dan digoreng hingga masak.  Angkat.  Ketepikan.
2.  Buang minyak lebihan ikan goreng tadi dan tinggalkan anggaran 3 sudu besar.
3.  Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau harum.
4.  Masukkan kicap pekat manis dan sedikit air.  Kacau, masukkan gula dan garam secukup rasa.
5.  Masukkan cili merah, tomato dan bawang besar. 
6.  Kacau rata hingga tomato dan bawang besar sedikit layu, sesuaikan rasa dan tutup api.
7.  Curahkan di atas ikan goreng tadi.  Tabur sedikit hirisan daun bawang jika suka.

No comments:

Post a Comment